16 mars är en sorgens dag

Föreställ dig att du äter lunch med din familj, kanske är det den sista måltiden. Plötsligt hör du ljudet av bomberna som faller ned i din närhet och du får panik. Samtidigt känner du doften av äpple. Du andas in och börjar kräkas. Hela familjen springer ut. Där ute ser du alla som försöker fly för sina liv. Men en efter en faller de livlösa kropparna ned…

Det här låter overkligt men det var precis det som hände i den kurdiska staden Halabja 1988 då Saddam Hussein lät bomba staden med kemiska vapen och napalm. Med dessa bomber dödade han över 5 000 människor.

Dessvärre har inte spåren av Saddam Husseins terrorregim försvunnit med honom. Många av de som överlevde giftgasattacken blev blinda och många har fått skador i huden som har utvecklats till cancer. Missfall hos kvinnor är vanligt och barn har fötts med missbildningar. Det kommer att ta generationer innan de skador Saddam Hussein tillfogade Halabjas befolkning läks.

Dagarna efter katastrofen kablades filmer ut över hela världen. Filmerna visade tusentals kvinnor, barn och äldre som försökte komma undan de kemiska gaser som användes som krigsvapen. Det är bilder som etsat sig fast i hjärnan och som aldrig kommer att suddas ut.

Den 16 mars är en sorgens dag för alla kurder men den är också en påminnelse om en verklighet som inte borde hända.

Be Sociable, Share!

En reaktion på “16 mars är en sorgens dag

  1. Det är aldrig över förrän vi låter kärlek råda istället för egoism och makt. Jag känner med de som sörjer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>