Låt människor fira vilka högtider de vill!

Min mamma är praktiserande muslim. Hon ber sina fem böner om dagen och tror att goda gärningar är det rättesnöre man ska leva efter som muslim. Men för min mamma finns saker som går före religionen: Kärleken till sina barn och barnbarn samt att anpassa sig till det samhälle som hon lever i. Som exempel kan nämnas hennes hysteri kring högtiderna jul och påsk. Inför varje jul ringer hon runt till sina barn och frågar var julen ska firas, vem som ska laga vilka rätter och vilka julklappar som ska inhandlas till barnbarnen. Om det råkar vara så att ett av barnen inte har köpt julgran går hon i taket! Till påsk köper föräldrarna påskägg till barnbarnen och anordnar påskäggsjakt. Ingen av oss har tidigare reflekterat över varför just min troende mamma tar sådana högtider och seder på så stort allvar.

Igår kunde man läsa att en muslimsk man i Skottland blivit mördad av islamister efter att ha skrivit ett inlägg i sociala medier där han önskar sin kära kristna nation glad påsk. Krafter som vill spela ut olika religioner mot varandra blir allt starkare i Sverige och resten av Europa.

För några dagar sedan läste jag på sociala medier hur islamister påstår att högtiden Newroz är haram. Newroz som firas för att välkomna våren är en viktig högtid i bland annat Iran och Afghanistan. För kurderna har Newrozfirandet förknippats med kampen om frihet och självständighet. Under min barndom var det förbjudet att fira Newroz i Turkiet men våra släktingar riskerade livet för att fira det. Jag har aldrig tänkt tanken att vår rätt att fira Newroz skulle bli ifrågasatt även i Sverige. Vi flydde Turkiets förtryck men nu ska vi utsättas för islamisternas förtryck i det fria och demokratiska Sverige.

Att fira högtider tillsammans med människor från andra delar av världen visar på tolerans och respekt. Min assyriska väninna berättade för mig att i Syrien brukade hennes släktingar besöka sina muslimska grannar på Ramadan och att grannarna i sin tur gjorde ett besök hos hennes släktingar under påskfirandet. Min mamma har samma uppfattning och brukar bjuda in sina svenska vänner på muslimska högtider. Det är precis ett sådant samhälle jag vill att Sverige ska vara!

Vi får aldrig tillåta extremister, vare sig de är muslimer, kristna, judar eller Sverigedemokrater, skapa motsättningar mellan grupper!

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig Newroz och en glad påsk!

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Låt människor fira vilka högtider de vill!

  1. Helt underbar text Evin. Just att var och en ska få vara sig själv, men också en förståelse av den miljö man lever i.
    Ha ett bra liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>