Alla måste ha rätt att få älska vem man vill

Idag är det 12 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen far. Jag träffade Fadime sommaren 1998 då hennes pojkvän hade dött i en bilolycka. Min syster och hennes man erbjöd Fadime att bo hemma hos dem eftersom de ville stödja henne i sorgen.

Jag hade följt hennes tuffa strid mot familjen genom TV. När jag väl fick umgås med henne och kunde ta till mig hennes historia blev jag mycket berörd. Det var en nedstämd och sorgsen Fadime som längtade till sin familj, en gemenskap. På mitt kalas blev hon chockad av att se mina bröder diska och laga mat för mig och mina kompisar. Hon hade aldrig sett kurdiska män stå i köket.

Mordet på Fadime Sahindal blev en väckarklocka och ledde till en stor debatt om unga invandrarkvinnors rätt att bestämma över sina liv. Jag tänker på Britta Svensson på Expressen som tidigt förstod frågan om hedersmord och än idag är en av få som skriver om ämnet. Jag tänker också på författaren Christina Wahldén som just det året Fadime mördades skrev en ungdomsroman som heter Heder. Mikael Damberg, riksdagsledamot och ordförande i Fadime Sahindals minnesfond var en av få politiker som tidigt engagerade sig för unga kvinnors rätt att göra sina egna val. Några dagar efter mordet på Fadime Sahindal höll han ett tal på minnesstunden i Östersund. Damberg sade ”Alla måste ha rätt att få älska vem man vill. Sverige ska vara ett land där kärleken tillåts vara gränslös”. Idag kan man tycka att det där är en självklarhet men då för 12 år sedan betydde det så mycket för oss kvinnor med invandrarbakgrund att en politiker vågade engagera sig i dessa frågor utan att vara rädd för att rasisterna skulle utnyttja mordet i sina syften om man erkände att hedersmord existerar.

Kampen mot förtryck i hederns namn måste föras både i Sverige och i de länder vi kommer ifrån. När jag besöker mina släktingar hamnar vi ofta i diskussioner om kvinnans rätt att bestämma över sitt liv. Numera är det accepterat att unga människor väljer vem de vill gifta sig med. Men däremot är det mycket ovanligt att unga kvinnor med hög utbildning och egen försörjning får flytta hemifrån om de inte är gifta. Samtidigt som jag ser en positiv utveckling vad gäller unga kvinnors möjligheter att utbilda sig är jag mycket ledsen och förbannad över att så många än idag mördas i hederns namn.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>