Anna Lindh lyckades få hem Pela Atroshis syster

Jag har fått flera kommentarer och telefonsamtal från vänner och bekanta om varför jag inte har nämnt Anna Lindhs arbete mot hedersmord. Precis som Kurmancen påpekar var det Anna Lindh som såg till att Pelas syster kom till Sverige.  Poliserna Martin Stein och Leif Spånbo fick 2009 års Fadimepris för sina engagerade insatser för att få hem den mördade Pela Atroshis syster Breen till säkerhet i Sverige och ge henne möjlighet att vittna i den rättegång som fällde hennes farbröder för mordet.

I sitt tack tal lyfte Martin Stein fram Anna Lindhs djupa engagemang.
-Anna Lindhs roll var avgörande för att få hem Breen vilket Breen inte ens känner till tror jag. Anna Lindhs medkänsla och insiktsförmåga ledde till att hon snabbt förstod vikten av att agera från den högsta politiska ledningen. Jag är övertygad om att vi aldrig lyckats med operationen om inte vi fått hennes stöd.
Hela intervjun som Cheko Pekgul gjorde med poliserna strax efter att de fick priset kan ni läsa under Gästskribenter.
Det var aldrig min mening att förminska Anna Lindhs arbete utan jag lyfte fram personer som fortfarande är aktiva i frågan.
Här kan ni också läsa en krönika om Mats Engströms bok ”Anna Lindh och det nya Europa”.
Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>