Anna Lindhs engagemang för kurdernas rättigheter

Kurderna brukar säga att Anna Lindh var den enda utrikesminister som har kämpat för oss av hela sitt hjärta. När hon blev Sveriges utrikesminister 1998 markerade hon tydligt att ett EU-medlemskap för Turkiet inte var aktuellt om kurdernas rättigheter inte respekterades. Financial Times utnämnde henne därför till Turkiets fiende nummer ett.

Exemplet ovan visar på vilken kontroversiell och stark politiker Anna Lindh var. Hon hade ryggrad och var mycket påläst vilket stärkte hennes ställning bland EU- utrikesministrar. Anna Lindh utnyttjade sin starka till något gott och tydliggjorde skillnaden mellan rätt och orätt. För henne handlade inte folkrätt bara om suveräna staters rättigheter utan även om mänskliga rättigheter.

Med anledning av att det var 10 år sedan Anna Lindh mördades anordnades i helgen ett seminarium av Kurdiska Biblioteket, Föreningen Tensta Träff, Hjulsta (S) och Europapolitik i Stockholm. De inbjudna talarna var Cengiz Candar, en välkänd turkisk journalist, Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, Bitte Hammargren, journalist, Mats Engström, författare till boken ”Anna Lindh och det nya Europa” samt Newzad Hirori, chef för Kurdiska biblioteket.

De frågor som lyftes fram var bland annat: Vad händer med demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet idag?  Hur ser situationen ut för kurderna idag? Vilken roll bör Sverige och EU spela? Turkiets roll i Syrien diskuterades också.

Chefen för Kurdiska biblioteket sade i sitt tal att Anna Lindh inte bara var uppskattad av kurderna i Turkiet utan även av kurder i hela världen. Han nämnde att en skola i staden Erbil blivit uppkallad efter Anna Lindhs namn.

Cengiz Candar trodde att Anna Lindh skulle bli väldigt förvånad över den positiva utvecklingen i Turkiet framförallt för kurderna. Samtidigt påpekade han att han var säker på att Anna Lindh skulle ha fortsatt ställa krav på Turkiet som nu tyvärr har avstannat i processen när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Bitte Hammargren berättade om Anna Lindhs resa till den kurdiska staden Diyarbekir 2003 tillsammans med nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson. Hon berättade att skälet till att Anna Lindh hade tagit med sig en representant för oppositionen var att Socialdemokraternas systerparti CHP i Turkiet skulle se att en regering och opposition kan samarbeta när det gäller viktiga frågor för landet.

Mikael Damberg betonade vikten av Anna Lindhs arbete för mänskliga rättigheter och framhöll sin oro över att intresset för ett EU-medlemskap minskar i Turkiet. Enligt Damberg var det lättare för Anna Lindh att ställa krav på Turkiet då det fanns en stark vilja att gå med i EU. Med tanke på den höga arbetslösheten i de Eu-länderna är det inte längre lockande för människorna i Turkiet att söka ett medlemskap i EU.

Anna Lindh var mycket engagerad i arbetet för mänskliga rättigheter och kurdernas situation i Turkiet. Många brukar säga att det var Anna Lindhs vänskap med min storasyster Nalin som bidrog till hennes engagemang för kurderna. Min syster som tycker illa om etnifieringen av politiken blir däremot irriterad över den beskrivningen och brukar säga att hon aldrig utnyttjade sin vänskap till kurdernas fördel. Enligt henne var det Anna Lindhs djupa engagemang för de förtryckta folken i världen som ledde till att hon kämpade så hårt både för kurdernas och palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är så typiskt att kvinnors politiska engagemang reduceras till personlig vänskap. Inte är det någon som skulle påstå att Olof Palmes engagemang för det vietnamesiska folket berodde på att han var vän med en vietnames!

Det var verkligen fint att ha seminariet i Tensta träff. Där har jag och min mamma lyssnat på Anna Lindh många gånger. Anna Lindh kände sig hemma i Tensta och Tenstaborna var stolta över att hon besökte dem så ofta.

 

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Anna Lindhs engagemang för kurdernas rättigheter

  1. Pingback: Är Margot Wallström trovärdig i sitt engagemang för mänskliga rättigheter? | Evin Baksi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>