Är Margot Wallström trovärdig i sitt engagemang för mänskliga rättigheter?

Under de senaste dagarna har vår utrikesminister Margot Wallström varit i blåsväder angående en bostad som hon fått av Kommunal. Istället för att beklaga sig för att ha gjort fel går hon till hårt angrepp mot Annelie Norström för att ha ljugit för henne. Jag trodde inte att människor i den positionen kunde nedlåta sig till att göra sådana utfall. Men min besvikelse mot Margot Wallström som utrikesminister beror inte främst på bostadsaffären. De senaste veckorna har jag börjat tvivla på Margot Wallströms engagemang för mänskliga rättigheter. Visserligen har hon kritiserat Israel för övergrepp på det palestinska folkets mänskliga rättigheter. För detta har hon kritiserats hårt, och som jag ser det orättvist, av Israels högerregering.

Men när det kommer till Turkiet har vår utrikesminister inte med ett ord berört den senaste tidens oroande utveckling. Politiker som inte delar president Erdogans politiska uppfattning fängslas. Journalister hotas och arresteras. Den turkiska staten har trappat upp sitt systematiska våld mot kurderna. Akademiker som skrivit under ett upprop som kräver ett slut på våldsamheterna i sydöstra Turkiet anklagas för terroristproganda.

Trots Erdogans allt tydligare auktoritära styre och den uppenbara risken att han driver landet in i ett inbördeskrig följer Sverige okritiskt EU:s nya mjuka linje gentemot Turkiet – miljarder i bidrag mot att flyktingarna hålls borta från EU. Med andra ord används våra skattemedel till att låta Turkiet fortsätta döda sin befolkning och föra krig mot de styrkor som strider mot IS. Denna köpslagan om flyktingar är ovärdig och en skam för Europa!

Jag kan inte låta bli att undra om förklaringen till utrikesministerns och regeringens tystnad om Turkiet enbart är ”flyktingkrisen”. En bidragande orsak till att vår regering har en så välvillig inställning till Erdogans hårdnande politik skulle kunna vara att en av dess medlemmar, bostadsminister Mehmet Kaplan, har starka band till det sittande AKP-styret i Turkiet.

Häromdagen sade en väninna: ”Jag undrar om Sverige hade sett annorlunda ut om Anna Lindh hade levt idag…”. Jag är säker på att det hade gjort det, svarade jag. Hon var älskad och respekterad av folket och hon hade ryggrad! Idag saknar jag henne enormt mycket, för jag vet att hon hade fördömt Turkiets politik.

Här kan man läsa mitt blogginlägg om Anna Lindhs engagemang för kurdernas rättigheter: http://www.evinbaksi.se/anna-lindhs-engagemang-for-kurdernas-rattigheter/

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>