Firar jul med gädje trots att vi är muslimer

Vi var bland de första kurdiska flyktingfamiljerna som kom till Sverige 1980. När julen kombestämde min farbror  att vi skulle fira jul trots att vi är muslimer. Han var orolig för att vi skulle känna oss utanför när de andra barnen i skolan berättade om sitt julfirande och alla julklappar de fått. Därför köpte han och min pappa en julgran och många julklappar att ställa under den. Något kurdiskt inslag måste vara med så vi klädde julgranen i svenska och kurdiska flaggor. Jag minns hur jag och mina syskon med omsorg ritade flaggorna. När det väl var julafton lagade mamma kurdiska rätter och kurdisk musik och svenska julsånger ljöd på högsta volym. Senare kom alla de kurdiska flyktingarna som bodde i Stockholm hem till oss och vi åt, sjöng och dansade kurdiska danser till svenska julsånger runt julgranen. Höjdpunkten var alla de julklappar som delades ut av vår farbror. Det är med värme jag minns de åren och det är med glädje jag och mina syskon för över denna tradition till våra barn.

God jul och gott nytt år!

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>