Föräldrarnas orimliga krav leder till utmattade lärare

Jag har arbetat som lärare i 11 år och efter att ha lämnat läraryrket fick jag jobb som handläggare på Försäkringskassan. Där fick jag insyn i många förskollärares och lärares sjukskrivningar. Den största orsaken till sjukskrivning var givetvis utmattning som många gånger ledde till depression och ångest. Bristen på lugn och ro i klassrummet och känslan av otillräcklighet är bidragande orsaker. Enligt SR (28 april 2014), som hänvisar till en sammanställning som Försäkringskassan har gjort, sjukskrivs lärare oftare med en psykisk diagnos än andra yrkesgrupper.

Det är inte förvånande att lärare ofta är sjukskrivna när man får höra att de blir hotade, tilltalade med grova ord och slagna av sina elever. För 12 år sedan blev jag hotad av en elev som talade om vad som skulle hända mig efter skolan när han fick en tillsägelse. Eleven var 1,90 m lång och jag med mina dryga 1,50 m blev så klart väldigt rädd! Jag gjorde ingen anmälan till polisen utan valde att tala med eleven stället. Det hela slutade lyckligt men tanken på hur det annars skulle kunna ha slutat skrämmer mig än idag.

DN skrev den 29 januari 2015 att lärare och rektorer drunknar i mail från arga föräldrar. En del föräldrar är missnöjda med verksamheten i allmänhet och andra har synpunkter på lektionsupplägg och betyg. Att svara på mail från föräldrarna kräver tid som istället borde ägnas åt till exempel lektionsplaneringar av god kvalité, bedömningar av arbeten samt uppföljningar av elevers kunskaper. Det är inte konstigt att lärarna lämnar sitt yrke när de inte hinner med sitt arbete för att de ska hinna läsa och svara på långa mail från arga föräldrar. Det föräldrarna borde inse är att deras orimliga krav på lärarnas tillgänglighet drabbar deras barn eftersom lärarna sjukskrivs och ersätts av obehöriga.

Jag är säker på att det fria skolvalet är en bidragande orsak till lärarnas ohållbara arbetssituation. För att inte förlora elever till andra skolor måste skolan upprätthålla ett gott rykte, vilket ställer orimliga krav på lärarnas engagemang. Det är viktigt att skolledning står bakom och visar sitt stöd för lärarna istället för att falla för föräldrarnas påtryckningar. Det är också minst lika viktigt att föräldrar litar på att lärarna är professionella och inte får dem att känna sig ifrågasatta och kränkta.

Läs gärna en utmärkt artikel om ämnet av Sakine Madon i gårdagens Expressen: http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/foraldrar-maste-sluta-trakassera-lararna/

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>