Fortsätt kampen mot hedersförtrycket!

Häromkvällen satt jag och min man och läste nyheterna på Text-tv. Den nyhet som fångade vårt intresse mest var den som handlade om en 25-årig man i Tyskland som hade dömts till åtta års fängelse för mord på sin syster. Systern, då 21 år, blev ihjälstucken på gatan för fem år sedan.

Mina tankar gick självfallet till Fadime Sahindal som jag träffade sommaren 1998 då hennes pojkvän hade dött i en bilolycka. Min syster och hennes man erbjöd Fadime att bo hemma hos dem eftersom de ville stödja henne i sorgen. Vi hade följt hennes tuffa strid mot familjen genom TV. Många kurder, däribland jag, hade tagit illa vid oss när hon hävdade att hennes problem med familjen berodde på hennes kurdiska bakgrund. Vi kände oss utpekade av henne och i Luleå fick min bror höra kommentarer som ”du är en sådan som misshandlar din syster, va?”.

När jag väl fick umgås med henne och kunde ta till mig hennes historia blev jag mycket berörd. Det var en nedstämd och sorgsen Fadime som längtade till sin familj, en gemenskap. På mitt kalas blev hon chockad av att se mina bröder diska och laga mat för mig och mina kompisar. Hon hade aldrig sett kurdiska män stå i köket.

Jag minns också den kalla dagen i januari 2002 då jag ringde på min systers dörr. Hon öppnade dörren med tårar i ögonen och jag frågade vad som hade hänt. ”Fadime…. hon har blivit mördad.” I min systers kök satt Fadimes vänner och kusiner och sörjde. Jag blev chockad, ledsen och förbannad. Hur kunde en pappa mörda sin dotter?

Vissa debattörer hävdade att hedersmord inte existerade och att även svenska kvinnor mördades. Den stora skillnaden är att svenska kvinnor mördas ofta av en man de har haft ett förhållande med och mördaren fördöms starkt i hela samhället medan unga invandrarkvinnor mördas av sina egna släktingar och mördarna möter ofta förståelse bland sina landsmän. Men bland dem fanns också några journalister, debattörer och politiker som tydligt tog ställning för invandrartjejernas rätt till ett eget liv och såg till att frågan fick mycket uppmärksamhet. Jag tänker på Britta Svensson på Expressen som tidigt förstod frågan om hedersmord och än idag är en av få som skriver om ämnet. Jag tänker också på författaren Christina Wahldén som just det året Fadime mördades skrev en ungdomsroman som heter Heder. Mikael Damberg, riksdagsledamot och ordförande i Fadime Sahindals minnesfond var en av få politiker som tidigt engagerade sig för unga kvinnors rätt att göra sina egna val. Några dagar efter mordet på Fadime Sahindal höll han ett tal på minnesstunden i Östersund. Damberg sade ”Alla måste ha rätt att få älska vem man vill. Sverige ska vara ett land där kärleken tillåts vara gränslös”. Idag kan man tycka att det där är en självklarhet men då för 11 år sedan betydde det så mycket för oss kvinnor med invandrarbakgrund att en politiker vågade engagera sig i dessa frågor utan att vara rädd för att rasisterna skulle utnyttja mordet i sina syften om man erkände att hedersmord existerar.

Det krävs mod att förändra. Det krävs styrka att gå sin väg. Den styrkan fanns hos Fadime och alla de andra som riskerade sina liv i kampen om ett liv i frihet. Men de behövde även samhällets stöd när de ville förändra sin livssituation.

När jag talar med mina bekanta i Tyskland, Holland och Storbritannien får jag höra att engagemanget för unga invandrarkvinnor inte är lika stort som i Sverige. Därför önskar jag att de också hade personer som Britta Svensson, Christina Wahldén och Mikael Damberg.

Be Sociable, Share!

4 reaktion på “Fortsätt kampen mot hedersförtrycket!

  1. Hej Evin!
    mycket bra och intressant blogginlägg, men varför tar du inte upp något om Anna Lindhs arbete mot hedersmord?
    I Mats Engströms bok ”Anna Lindh -och det nya europa” skriver han bl a att det var Anna Lindh som fick hem Pelas syster till Sverige..

    • Tack kurmance för ditt påpekande om Anna Lindh. Jag har läst Mats Engströms bok och blev förvånad över att ingen har skrivit om hennes ansträngningar för att hjälpa Pela Atroshis syster att komma tillbaka till Sverige. Anna Lindh och Olof Palme är de bästa politiker Sverige haft och man blir förbannad att Säkerhetspolisen inte kunde skydda dem. Det är skam för Sverige att Carl Bildt är utrikesminister.

  2. Jag håller med Kurmancen, du har glömt att nämna Anna Lindh, hon var en förebild för många unga kvinnor i Sverige bland annat för att hon använde sitt inflytande för att belysa hedersrelaterade problem och varje gång hon träffade politiska ledare i Mellanöstern tog hon tillfället i akt att ta upp kvinnornas situation i de länderna. Som högt uppsatt politiker krävde hon också att de skulle ta avstånd från kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld så tydligt att signalen gick fram till deras forna landsmän i Sverige!! Det är viktigt att hennes arbete inte försvinner bara för att hon har lämnat oss! Tänk om fler högt uppsatta politiker skulle använda sig av ”hennes sätt” att föra politik idag. Någon borde ta vid där hon slutade för kampen forsätter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>