Från arbetarrörelsen till Hans och Greta

- Varför är vi lediga den 1 maj? frågade min son.

- Jo, för att fira arbetarnas dag. För länge sedan arbetade människor många timmar om dygnet och de blev orättvist behandlade. Därför ville de ändra på sina dåliga arbetsförhållanden och krävde 8 timmars arbetsdag. Sedan dess har man demonstrerat mot orättvisor och krävt förändringar i samhället. Är det något du vill ändra på?

- Nej, jag vill att allt ska vara som vanligt, svarade min son.

- Här i Sverige har vi det bra. Alla barn kan gå till skolan gratis. Vården är gratis för barn. Men i en del länder måste barnen arbeta för att försörja sig själva och familjen, berättade jag för honom.

- Som Hans och Greta? Deras styvmamma var elak och körde iväg dem så att de fick klara sig själva.

- Inte riktigt så, svarade jag.

Jag insåg att diskussionen var alldeles för abstrakt för honom och att han inte kunde koppla orättvisor i världen annat än till sagornas värld. Jag som föddes i Kurdistan blev tvungen att bevittna förtryck och kränkningar. Jag minns fortfarande med fasa hur militären stormade in i vårt hus, skrek åt min mamma och oss barn och slängde alla våra böcker ned på golvet. Mina föräldrar var tvungna att förklara för mig varför vi trakasserades och måste lämna vårt hemland. När vi kom till Sverige sade min pappa att Sverige är ett fantastiskt land för här finns demokrati på riktigt.

Efter samtalet med min son åkte vi till Humlegården och deltog i demonstrationen där han fick se många röda fanor. Jag såg hur engagerad han och hans kompis blev i demonstrationståget. På samma sätt som han blir när han hör sagan om Hans och Greta.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>