Hur förklarar man för ett barn vad Sverigedemokraterna står för?

Min son är mycket intresserad av vad som händer i världen och följer flitigt Lilla Aktuellt på Tv. Inslaget om rasistiska uttalanden av Sverigedemokrater väckte många frågor. Hur förklarar man för en sexåring att det finns ett parti i Sverige som inte tycker om personer med hans utseende, att han är muslim och ser honom som sitt största hot?

”Varför kallar de sig för Sverigedemokrater om de inte tycker om oss?” Sverige är ju hans land. Ordet demokrati har en positiv innebörd för honom. Värst av allt var att de hade fräckheten att använda svenska flaggans färger gul och blå i sin symbol. För honom betyder den svenska flaggan väldigt mycket och hur kan dessa färger missbrukas i så fel ändamål?

Rasism och främlingsfientlighet är svåra begrepp att förklara för barn. Min son betraktar sig som vilken svensk som helst. Att han har ett osvenskt namn och ett extra språk i bagaget har varken han eller hans kompisar ens reflekterat över. Som förälder är det så lätt att ge honom en positiv bild av världen men ju äldre han blir kommer han att ta större intryck av andra människor och i tonåren hör det till att vara rebellisk mot föräldrar och andra auktoriteter. Om inte alla goda krafter kan dra åt samma håll är det lätt för antidemokratiska krafter att trigga igång rasism och intolerans hos ungdomar.

Skolan fyller en viktig funktion då den fungerar som en arena där eleverna har möjlighet att mötas i samtal om t.ex. fördomar, människosyn, kulturer och kulturkrockar. Lärarna kan påverka barnens värderingar genom att ständigt ta diskussioner om främlingsfientlighet och rasism och fostra en hel generation i demokratiska värderingar.

På en del skolor finns ämnet Livskunskap på schemat. Där får eleverna träna sig att lyssna på varandra, våga uttrycka egna tankar, lära av varandra och att samarbeta. För skolor som inte har Livskunskap på schemat är det hög tid att införa det.

Inte bara lärare utan även andra ansvarskännande vuxna i vårt samhälle bär ett ansvar för att få vår demokrati att fungera. Barn och ungdomar ser upp till vuxna och anammar deras åsikter. Med tanke på den senaste tidens rasistiska uttalanden från både SD-politiker och FP-ledamöter i kommunfullmäktige är det viktigt att alla vuxna som inte delar deras åsikter tar tydligt avstånd så att de unga får många goda förebilder att välja bland.

Jag försöker förklara för min son att Sverige är hans hemland och för alla oss som tror på demokrati och mänskliga rättigheter spelar det ingen roll var man är född eller vilken religion man har. Man kan ändå känna sig som svensk. Jag förklarar vidare att det är var man bor och känner sig hemma som skapar samhörigheten med det landet. Vad jag inte klarade av att förklara var att två så positiva ord som Sverige och demokrati kunde bilda namnet på ett parti som står för något så dåligt?

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>