”I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra” av Pontus Herin

Alla talar så fint om det mångkulturella samhället men det är få väletablerade personer som kommer på tanken att flytta till ett område som Tensta. En av de som gjorde det var Pontus Herin som skrev boken ”I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra”.

Tyvärr hann jag inte läsa den när den kom ut men den har legat bland de böcker jag måste läsa. Jag är glad att jag läste den några år senare eftersom den är mer aktuell än någonsin med tanke på den debatt som varit om segregation och islamism i Sverige.

”Hur kan man vara stolt över ett ställe när folk alltid frågar: Hur kan du bo där?” Den frågan får nog varje Tenstabo vilket resulterar i att så fort man får rätt förutsättningar flyttar man från området. Då är det inga nya svenska familjer som flyttar in utan nyanlända flyktingar.

När jag undervisade som lärare hade jag elever som kom från Tensta. När andra barn i klassrummet fick höra var de kom ifrån blev barnen från Tensta utskrattade. Jag brukade ingripa genom att säga att jag själv kom från Tensta. Jag talade om att man skulle vara stolt över sitt bostadsområde och att ingen hade rätt att döma en. Barnen från Tensta blev riktigt stolta i det ögonblicket!

I Djursholm är förutsättningarna annorlunda. Ungdomarna vet att de kan lyckas och har i många fall redan från början rätt kontaktnät.

Jag känner igen mig i allt som Pontus Herin skildrar, inte bara det geografiska utan även det sociala. Den värmen som finns i Tensta får man leta efter i andra områden. När man besöker olika parklekar ser man många barn leka till sent på kvällarna. Kvinnorna sitter tillsammans på bänkarna och äter medhavd mat. Männen däremot lyser med sin frånvaro. De sitter oftast tillsammans i någon förening och diskuterar politik, gärna hemlandets.

I sin bok är Pontus Herin öppenhjärtig och ärlig. Man får ta del av hans tankar och känslor som han förmedlar med värme och som han inte räds uttrycka. Det är nog det som gör att man lätt kommer in i boken och med spänning vill veta hur det ska gå för Pontus Herin och hans familj. För alla de som vill veta mer om segregationen i Sverige kan jag inte komma på en bättre bok.

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Lästips av evinbaksi. Bokmärk permalänken.

Om evinbaksi

Jag kom till Sverige när jag var 5 år och växte upp i Tensta. Jag utbildade mig till grundskollärare och undervisade i 11 år. Just nu studerar jag till specialpedagog vid Stockholms universitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>