I Malaga tas du emot för den du är

Den 14 juli organiserades en demonstration mot muslimer av SDL i Göteborg. Enligt dem tränger sig islam in i den svenska kulturen genom halalkött och ramadan. Samma dag befann jag mig i Malaga, Spanien, hos min väninna som lämnade Sverige för 13 år sedan och flyttade ned till Spanien. Hon fyllde år den dagen och hennes vänner kom för att fira henne. Av dem får jag bland annat veta att det finns ett uttryck på spanska, ”hacerse el sueco”, som betyder att göra sig/ bete sig som svensk, det vill säga att undvika ett ämne eller någon, att låtsas som att man inte sett någon man känner på gatan eller inte har hört något.

Jag blir intresserad av uttrycket och försöker ta reda på var det kommer ifrån. Har svenskarna så dåligt rykte här? Gästerna vet inte varifrån uttrycket härstammar men berättar att det bor många svenskar i sydkusten. 30 000 svenskar har flyttat till Costa del Sol sedan 60-talet. Det finns en svensk skola, tidning och radio på svenska, en hemsida som också ger information om allehanda praktiska bestyr inför och efter flytt, en livsmedelsbutik där du kan hitta svenska varor samt en förening för skandinaver. En av gästerna erbjuder mig en tur till Fuengirola för att se staden.

Väl framme ser jag restauranger och kaféer med inhemska rätter från Sverige, Danmark och England och deras flaggor vajar fint i takt med blåsten. Vi går förbi den svenska fastighetsbyrån Åsa Pettersson och korsar gatan där butiken med svenska och finska varor säljs. Den svenska skolan som startades 1969 ligger också i krokarna. Jag inser mycket snart vad det är som lockar svenskarna hit. Den vackra naturen och vädret samt den andalusiska kulturen. Och så är det ju så lätt: allt finns ju på svenska!

Nästa dag på väg till stranden i Malaga går vi förbi fortet Alcazaba som är en välbevarad fästning från morernas tid. Då slår det mig hur toleranta invånarna verkar vara gentemot andra kulturer och religioner. Kanske beror det på att de tre största religionerna under många sekler verkat obekymrat sida vid sida. Människorna i Malaga uppvisar inte en negativ syn på invandring. Min väninna som flyttat från Sverige till Spanien upplever att hon lättare har kunnat tas emot som invandrare än i Sverige. Hon säger:” I Sverige talar vi om integration och vikten av att kunna svenska. Jag har ett jobb och umgås med spanjorer. Jag känner mig mer hemma här än i Sverige för i Sverige var jag invandrare och här känner jag mig som en i mängden. Se på alla de svenskar som flyttar hit. Många av dem har inte ens lärt sig språket eftersom allt finns på svenska.”

I Malaga ser jag inga demonstrationer mot invandringen. Spanjorerna känner sig trygga i sin kultur och betraktar inte influenser från andra kulturer som ett hot. Därför är det så lätt att känna sig som hemma i Malaga för där tar man emot dig för den du är.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>