Inse att Sverige är ett mångkulturellt land!

Igår tog jag en promenad från Tensta till Duvbo. För gamla minnens skull påbörjade jag min promenad från min låg- och mellanstadieskola. Då, 1982, hade ungefär 40% av barnen invandrarbakgrund. Idag är barn med invandrarbakgrund på samma skola 99%. Därefter tog jag en sväng till min gamla högstadieskola (1988-1991). Jag minns att vi då var en ganska bra blandning av barn med både svensk och utländsk bakgrund. Idag är antalet barn med invandrarbakgrund 98%. Hur kunde det bli så här?

Jag fortsatte min vandring och gick förbi en skola i Rissne där jag arbetat som lärare 2001-2003. Då var skolan mycket attraktiv och lockade elever från andra förorter. Men i takt med inflyttningen av familjer med invandrarbakgrund sökte sig de med svensk bakgrund till andra skolor som föräldrarna ansåg vara bättre. Idag har skolan ca 150 elever.

Upptagen av alla frågor om hur det kom sig att dessa skolor hade förändrats och vad det var som fick de med svensk bakgrund att fly dessa områden hamnade jag slutligen i Duvbo. Där såg jag en grupp barn från en förskola. Det som slog mig var att det inte fanns ett enda barn med mörkt hår!

När föräldrar med invandrarbakgrund börjar ställa krav på att deras barn ska integreras i samhället och lära sig bra svenska vill de bo i områden där det faktiskt BOR familjer med svensk bakgrund. Men när de väl gör det flyttar familjer med svensk bakgrund därifrån. Hur länge tänker de fly verkligheten? När ska de inse att Sverige är ett mångkulturellt land?

 

En reaktion på “Inse att Sverige är ett mångkulturellt land!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>