Karriärsteg för de duktigaste lärarna

Regeringen har beslutat att införa två nya karriärsteg för lärare- förstelärare och lektor. Det är ett sätt för lärarna att göra karriär utan att sluta undervisa.

Men drygt 37 500 behöriga lärare har redan lämnat sitt yrke. SCB räknar med att Sverige om åtta år kommer att ha en brist på 46 500 lärare. Jag tvivlar på att vare sig lärarlegitimationen eller karriärsteget kan avhjälpa den bristen.

Det som påverkade mitt beslut att sluta som lärare var inte enbart arbetsbördan. Att år efter år undervisa franska på högstadiet bar slutligen emot. Hur mycket jag än ändrade på min planering blev arbetet till sist enformigt. En del kanske känner sig bekväma och trygga när arbetet går på rutin, men för mig innebar detta att stå på samma plats och inte kunna utvecklas. Som lärare har man mycket få karriärmöjligheter och jag ser positivt på regeringens beslut om karriärsteg för lärare. Samtidigt undrar jag vilka kriterier som ska gälla när skolledningen ska utse förstelärare i de olika ämnena.

”De duktigaste lärarna ska belönas och ges möjlighet till karriärvägar”, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Men vem ska göra den bedömningen? Är det rektorn, eleverna eller föräldrarna?

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>