Kortare sommarlov löser inte skolproblemen, höj lärarlönerna!

Moderaterna har lanserat ett förslag om att införa ett system med tre terminer samtidigt som man vill korta ned sommarlovet. Man vill också utöka undervisningstimmarna. Man hänvisar till andra länders skolsystem där det fungerar. Men skolsystemen i sin helhet skiljer sig mellan olika länder och man kan inte ta en bit av helheten för att motivera sitt förslag. Som vanligt när politiker presenterar förslag tillfrågas inte de närmast berörda, lärare och elever, om vad de tycker.

För att ta reda på vad lärare tycker om Moderaternas senaste utspel kontaktade jag mina före detta lärarkollegor, studiekamrater och vänner. En del lärare var helt emot förslaget och menade att som arbetstrycket ser ut idag behövs det långa sommarlovet för att varva ned, medan andra tyckte att det var en bra idé att ha tre terminer eftersom det var svårt för föräldrarna att ordna barntillsynen under den långa ledigheten och att tanken med utökade undervisningstimmar var god. Man menade också att det fanns elever som kände stor ångest inför sommarloven och att för elever med dåliga förhållanden hemma kan sommarlovet bli för långt. Däremot var lärarna helt emot att tvingas sätta betyg i tre terminer.

Personligen tror jag att det långa sommarlovet har stor attraktionskraft för de studenter som ska välja utbildning. Det kan också vara riskabelt att genomföra en så stor förändring under en period när det råder akut lärarbrist. Enligt en prognos som Skolverket har tagit fram på uppdrag av regeringen måste 70 000 heltidslärare rekryteras de kommande fem åren. Om syftet är att utöka undervisningstimmar finns det en enklare lösning, nämligen att utöka skoldagarna med minst en timme. Barn i 8-9-års-åldern går väldigt korta dagar. Om problemet ligger i att barn saknar tillsyn och vettig sysselsättning under ett långt sommarlov och därför passiviseras framför datorn, borde kommunerna kunna erbjuda aktiviteter för barn under sommarloven.

Intrycket från min lilla ”lärarenkät” är att lärare ser både fördelar och nackdelar med moderaternas förslag, även om jag själv lutar åt uppfattningen att nackdelarna överväger. Kortare sommarlov kan nu läggas till den stora spretiga bukett av förslag till bättre skola som partierna plockat ihop under de senast åren. Men även om partierna drar i väg åt många olika håll så har förslagen ett gemensamt: de kommer sällan fram till problemets kärna – de låga lärarlönerna. Om skolan ska bli bättre måste vi kunna locka fler till läraryrket. Detta kan endast göras om kommunerna och skolledningarna pressas till att erbjuda rejäla löneökningar!

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>