Människor har i alla tider sökt ett liv i frihet

Igår läste jag i Svenska Dagbladet att SSU kritiserat Stefan Löfven för att ha sagt att det inte ska vara möjligt att söka asyl på svenska ambassader utomlands. SSU menar att det måste finnas legala vägar att ta sig in i EU och att flyktingar ska behandlas som människor och inte som kriminella. Det är starkt av SSU att gå emot partiledningen och engagera sig i flyktingpolitiken.

Under de långa resorna till och från jobbet i Södertälje läste jag boken ”Utvandrarna” av Vilhelm Moberg. Boken skildrar en familjs dröm om ett bättre liv på 1850-talet och deras utvandring till Amerika. Då livet är hårt för många i Sverige och jorden mager är svältkatastrofen nära.

”Till Nya världen flyttade alla de, som i hemlandet var arma och betryckta, alla de som i sina hemorter var pinade och plågade, fattiga och bedrövade, jagade och förtvivlade och olyckliga.”

Under mitten av 1840-talet började utvandringen från Sverige till Amerika. Fram till 1930-talet hade 1,3 miljoner svenskar flyttat till Amerika för att söka sig till en bättre tillvaro.

Författaren gör en mycket realistisk skildring av de svåra förhållandena på fartyget som seglade till Amerika. Passagerarna drabbades av sjösjukan och andra sjukdomar och en del dog på vägen. Mina tankar gick just då till alla de som sätter sina liv i fara när de färdas med fullastade båtar över Medelhavet. Bara i år har över 30 000 flyktingar nått Italien via Medelhavet. Dessa flyktingar drömmer också om en bättre tillvaro. Ett liv i frihet, ett liv fri från fattigdom och misär, ett liv i en ny värld där man tar emot ”förtvivlade och olyckliga”. Men alltför många kommer aldrig fram utan hamnar i havets botten. I torsdags anlände en båt med ca 500 migranter till ön Lampedusa utanför Italiens kust. Endast 155 personer har överlevt.

Med tanke på alla de miljoner människor som på 1800-talet utvandrade från Europa till friheten i den Nya världen borde vi ha större förståelse för de flyktingar som idag flyr från krig och förtryck till Europa. Men tvärtom, rasistiska vindar blåser över Europa. I stället för att räcka ut en hjälpande hand gör vi allt för att hålla människor härifrån.

Följande citat uttrycker det mottagandet som borde finnas för dagens flyktingar.

”Men hur eländiga och klena de än såg ut, och hur fattiga de än var, så tog Nordamerika emot dem.”

Jag önskar att vi kunde säga detsamma om dagens Europa.

Be Sociable, Share!

En reaktion på “Människor har i alla tider sökt ett liv i frihet

  1. Jag håller helt med om att dagens Europa borde kunna göra mer för att ta emot fler människor och jag diskuterar gärna möjligheten att införa asylvisum. Men: Är det realistiskt för Sverige att som ensamt land i EU införa asylvisum? Jag antar att om man vill införa asylvisum vill man också göra det enklare för människor att söka sig till Sverige, eller ska man också införa en slags asylkvot? Skulle det i så fall innebära någon verklig förändring eller skulle vi fortsätta att se människor ge sig ut på livsfarliga resor, när kvoterna är uppfyllda?
    Eller är tanken att ta emot ett obegränsat antal ansökningar om asylvisum?
    Redan idag tillhör Sverige de länder som tar emot flest asylsökande i förhållande till sin folkmängd; ca 35 000 hittills till och med september i år, vilket är 20 procent fler än samma period förra året. Vilka realistiska möjligheter har Sverige att ge en rättssäker asylprövning till ytterligare ett okänt antal personer? Ska denna prövning ske på ambassaderna eller på Migrationsverket? Vad betyder det för dimensioneringen av antalet anställda på ambassaderna och på Migrationsverket? Hur ska Arbetsförmedlingen och kommunerna kunna klara att ge en vettig introduktion och sfi som möjliggör en egenförsörjning?
    Om vi leker med tanken att Sverige skulle bli ett invandringsland i samma storlek som USA de första två årtiondena på 1900-talet (över 14,5 miljoner immigranter bosatte sig i USA 1900-1920, vet inte hur många det skulle motsvara i förhållande till Sveriges folkmängd idag) – vad skulle det innebära för styrkeförhållandena på den svenska arbetsmarknaden? för välfärdssystemen? Skulle vi tvingas införa begränsningar i vilka som får tillträde till vård, skola och omsorg, och andra trygghetssystem?
    Innan vi kritiserar Stefan Löfven för att inte omedelbart omfamna förslaget ska vi kanske fundera en del på vad ett system med asylvisum skulle innebära…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>