Motstridiga uppgifter i Wikipedia

Att rasister och främlingsfientliga grupper sprider lögner på nätet är ingen nyhet men att det skulle finnas motstridiga uppgifter i Wikipedia är oroande. Jag slog upp ordet ”hedersmord” och på Wikipedias hemsida står det: ”Det ska vidare tilläggas att många av de aktuella fallen är varken familjerna eller brottsutövarna aktiva eller praktiserande muslimer, utan snarare kopplade till den arab/kurdiska kulturen”.

När man skrollar ned nämns att hedersmord är vanligt förekommande i både Pakistan och Indien: ”Enligt India Democractic Women’s Association dör 1000 ungdomar årligen i hedersmord kopplade till tvångsgifte och kastsystemet.” Vidare står det: ” Enligt Pakistans ledande människorättsgrupp mördades nästan 1000 kvinnor och flickor i landet under 2011, en ökning med nästan 100 jämfört med 2010.”

Jag vet inte om Wikipedia har missat det men de flickor och kvinnor som mördas i Indien och Pakistan är varken araber eller kurder!

Vidare vill en del debattörer koppla hedersmord till Islam. Det första hedersmordet i Sverige utfördes 1994 av en kristen palestinier som dödade sin 18-åriga dotter. Anledningen var att hon träffat en muslimsk man och vägrade därför att gifta sig med den kristne palestinier som fadern hade utsett till make åt henne. Inte heller är det ett typiskt kurdiskt fenomen då en 15-årig muslimsk arabisk flicka dödades av sin bror och kusin i Umeå 1996 eftersom brodern ansåg att hon inte skulle gå ut och leva som en svensk flicka. Året efter, 1997, knivhöggs en muslimsk turkisk flicka av sin bror för att hon hade dragit skam över familjen genom att gå på disco och leva som sina svenska kompisar.

Det är önskvärt att media och personer som aktivt engagerar sig i hedersrelaterad problematik baserar sina uttalanden på fakta och undviker generaliseringar!

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>