När kommer den svenska våren?

Solen tittar fram och anstränger sig för att bereda väg för våren men kylan biter sig fast och vägrar ge med sig. När kommer den svenska våren? Vi är många som ställer oss den frågan och vi väntar tåligt på svar. På samma sätt väntar vi på att någon annan ska ta initiativ för förändringar. Inte- jag- det- kan- någon- annan- göra-mentalitet råder på många arbetsplatser när de klagar över sina försämrade arbetsförhållanden.

Idag ser vi att skolorna inte håller måttet internationellt, många elever uppnår inte målen och lärartätheten har minskat. För att komma in på lärarprogrammen krävs nästan inga poäng. Lärarstatusen samt lönerna är mycket låga. I lärarrummen hörs klagovisor men de slutar oftast där. Det blir tyst. Vi har världens mest avreglerade skola och ingen som reagerar på att amerikanska rikskapitalbolag köper upp skolor i Sverige med enda syftet att gå i vinst. Anna Dahlberg skriver om varför ingen agerar på denna utveckling i Expressen ” Starka lobbyintressen, politisk prestige och en rädsla för att stöta sig med medelklassväljarna i storstäderna har blockerat en nödvändig debatt om vinstintresset i skolan”. http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vinstintresset-forstor-skolan-medan-politikerna-tittar-pa/. Jag undrar hur långt det måste gå innan lärarna mobiliserar sig? Innan de säger ifrån?

Mina första år i Sverige präglades av demonstrationer. Det kunde vara mot regimen i Irak eller Turkiet. Det kunde även handla om orättvisor i området där vi bodde. Demonstrationskulturen är tyvärr ett minne blott och det är först på 1 maj som vi ser människor demonstrera på gatorna.

Den arabiska våren fällde regimer i Nordafrika. Folket var missnöjda med förhållandena i respektive land och agerade. I Sverige är vi också missnöjda men säger sällan ifrån. Med tanke på hur skolan, sjukvården och äldreomsorgen har försämrats är det nog dags för en svensk vår.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>