Nattvandring i Kista- Husby

I natt vandrade jag i Kista och Husby tillsammans med föräldragruppen, ”Trygghetsvandring mot våldet i vår förort”. Klädda i gula västar samlades gruppen på ungdomsgården KFUM för att delas in i olika stationer. Gruppen vill visa att det finns goda krafter i området som vill ta avstånd från våldet och ta ansvar för sin bostadsort. De försöker få folk att känna sig trygga och lära känna sina grannar. Alltfler frivilliga, både inom bostadsområdet men också från andra delar av Stockholm, ansluter sig till gruppen.

- Sådana här dagar måste man enas och ta ansvar för sitt område, säger en förälder.

- Det här är ett socialt problem, man får inte etnifiera problemet, poängterar en annan förälder.

Föräldragruppen startades efter den första nattens kravaller. En mamma följde upploppen från sitt fönster och tog initiativet till föräldravandring mot våldet. Hon startade en Facebookgrupp, samlade alla vuxna och begav sig ut för att nattvandra. Hon tänkte inte låta sig skrämmas och låsa in sig medan hon såg upploppen fortgå. Första tanken var:

- Var är alla vuxna? Var är alla föräldrar? Jag var tvungen att ta mig ut och visa att jag är där för alla våra ungdomar.

På frågan var föräldrarna är svarade en vuxen:

- Man kan inte bara anklaga föräldrarna för att brista i sin uppfostran. Vi har själva fört våra föräldrar bakom ljuset när vi sagt att vi är hos den och den kompisen när vi egentligen vistats där vi inte tilläts vara.

Vi påbörjade vår vandring från Kista och gick förbi den brandskadade Montessoriskolan som fortfarande luktade bränt. Efter branden anslöt sig fler föräldrar till gruppen och deras primära uppgift blev att bevaka skolor och förskolor. Vi slutade vår vandring vid Husby T-bana där ett hundratal ungdomar hade samlats för att dansa, sjunga och grilla. ”Lämna en sten, plocka en korv” löd budskapet. Men trots feststämningen fick jag känsla av en underliggande ilska mot polisen. En ung man försvarar kravallerna och säger att det beror på polisens övervåld, att dödsskjutningen av en 68-åring man var orsaken till upploppen. Det är därför ungdomar kastar stenar mot polisen. Men att tända eld på skolor är helt fel, menar han.

En annan person lyfte fram vikten av politiskt engagemang bland ungdomar.

- Var finns ungdomsförbunden? De borde stå i varje hörn här i Husby!

Det fick mig att tänka på min tid som ung i SSU-Tensta. Med små medel drev vi ett café för ungdomarna i Tensta. De hade ett ställe att samlas på och kunde föra samtal med andra vuxna som besökte caféet.

- Man måste se över hur pengarna används. Används de verkligen på rätt sätt? frågar en förälder som är socionom och boende i Husby sedan 18 år.

Gruppen är oberoende och har ingen politisk eller religiös tillhörighet. Det som förenar samtliga i gruppen är viljan att skapa trygghet och stå upp mot våldet.

- Det är viktigt att följa upploppen på ett nyanserat sätt och inte se det svartvitt, avslutar en förälder innan vi i skenet av fullmånen beger oss hemåt.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>