Önskar mer tolerans i Sverige inför kommande år

Inför det kommande året önskar jag mer tolerans i vårt Sverige. Min vision är att alla människor i Sverige, oavsett etnisk, kulturell eller religiös bakgrund ska kunna leva tillsammans i full demokratisk anda. Att vi alla tar avstånd från rasistiska uttalanden och lögner och tar krafttag mot antidemokratiska krafter. Vi bär alla ansvar för att få denna demokrati att fungera.

Många människor i vårt land har flytt länder där etnisk eller religiös rensning pågår, yttrandefriheten är begränsad och människor riskerar sina liv för att upprätthålla den demokrati som liknar den i Sverige. Många har upplevt krig, blivit fängslade eller torterade. Till Sverige kom vi för att söka skydd och leva i frihet.

Om vi kräver att bli behandlade med respekt måste vi bemöta andra med samma respekt. Om vi kräver förståelse måste vi även lyssna på andra människor. Om vi talar om jämlikhet och demokrati kan vi inte låta konflikterna i hemlandet avspegla våra känslor gentemot våra medmänniskor i Sverige.

Jag såg ett reportage i Agenda som handlade om en judinna bosatt i Malmö. Hon hade beskjutits och blivit kränkt av palestinier i sin omgivning. Hur mycket vi än avskyr staten Israels förtryck av palestinierna så ska inte en enda jude i Sverige avkrävas ansvar för den politiken. Därför blir jag upprörd när en offentlig person som Gina Dirawi på sin blogg tipsar om antisemiten Lasse Wilhelmsons bok. Genom att posta en bild av boken sprider hon och legitimerar idéerna i boken vilket jag anser vara ansvarslöst eftersom så många följer henne i sociala medier. Ännu mer upprörd blir jag över att SVT tar lätt på hennes åsikter och låter henne vara programledare på Melodifestivalen. Därför är det så viktigt att var och en av oss tar sitt ansvar för att stoppa spridningen av antisemitiska och rasistiska åsikter i vårt samhälle.

Som kurd kan jag inte hata alla turkar, iranier, irakier eller syrier som bor i Sverige. De kan inte göras ansvariga för alla gärningar som deras stater utfört. När jag arbetade som lärare förstod jag att jag hade en viktig roll att spela. Med min kurdisk-muslimska bakgrund kunde jag bidra till att slå ned på de fördomar som eleverna hade om muslimer. Under de åren jag undervisade hade jag elever med föräldrar från Turkiet, Iran, Irak och Syrien. Jag såg eleverna först och främst som individer i ett klassrum, bortom nationernas gränser.

När vi upprörs av Sverigedemokraternas rasistiska uttalanden och extremistiska krafter som fått vind under seglen ska vi komma ihåg att även bekämpa rasismen mellan olika etniska grupper i vårt samhälle. Vi är skyldiga våra barn ett samhälle grundat på demokrati, medmänsklighet och respekt.

Med detta önskar jag er alla en god fortsättning!

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>