Ramadan innebär glädje och solidaritet

När min son var två år åkte vi till hans farmor som bor i Istanbul. Precis innan vi åkte hade mina syskon lärt min son att räkna och varje gång han klarade av det fick han applåder. Men nu skulle hans djupt troende farmor lära honom att det bara fanns en gud så hon började meningen med ”Gud är bara en” och min son fortsatte med att säga två och tre och förväntade sig att farmor skulle bli glad och alla skulle applådera. Istället såg farmor förskräckt ut och sade återigen att Gud är en varpå min son fortsatte med två och tre. Att påstå att det finns flera gudar är den största synden man kan begå inom Islam. Jag visste inte vad jag skulle ta vägen när jag såg hennes sorgsna ansikte över att ha ett barnbarn som inte fattar att det bara finns en gud. Hon blev nog mycket bekymrad över hur vi uppfostrade barnet.

Imorgon börjar Ramadan och nu har jag tagit mig tid till att förklara för min son varför man fastar under månaden Ramadan. Profeten Muhammed hade en stark rättvisekänsla och ville att människor skulle vara solidariska. Genom att inte äta och dricka från det att solen går upp till dess den går ned ska man förstå hur fattiga människor har det. Denna hungerkänsla ska leda till att man vill dela med sig till sina medmänniskor. Därför betalar man fitir ( en viss summa pengar som imamen räknar ut till fattiga). För min del blir jag mycket snål med vattnet under Ramadan då jag tänker på alla de miljoner människor som inte har tillgång till rent vatten.

Ramadan betyder också mycket glädje och gemenskap. Varje kväll sitter familjen med vänner och grannar och har iftar. Min svärmor som är gammal och sjuk får alltid ett speciellt liv i rösten när jag pratar med henne under Ramadan. Nu behöver hon inte vara orolig för sitt barnbarn när jag har gått igenom hela tanken bakom fastemånaden.

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>