”Stjärnlösa nätter” av Arkan Asaad

Jag har precis läst ut boken ”Stjärnlösa nätter” av Arkan Asaad. Den handlar om den 19-årig Amar som under en resa till Kurdistan blir pressad till att gifta sig med sin kusin, Amina. I boken skildrar författaren bland annat konflikten mellan far och son och om rätten till att välja sitt liv. Ska Amar tillmötesgå sin pappa eller ska han svika honom och dra vanära över hela sin familj? Det är val som Amar tvingas stå inför.

Mycket av det Arkan Asaad skildrar känner jag igen. När jag tillsammans med andra medlemmar i SSU-Tensta drev ett café på helgerna hörde jag många historier om hur unga män blev bortgifta av sina familjer. En del hade redan flickvänner här i Sverige men föräldrarna ansåg inte att flickorna var ”fina” nog. Jag undrar idag hur det har gått för dessa unga män. Lever de kvar i äktenskapet? Är de lyckliga? Har de brutit upp och valt att gå sina egna liv? Det krävs mod och styrka att bryta mot traditioner och för många det är ingen självklarhet när de ställs inför valet att tillhöra familjen eller bli utelämnad.

Jag rekommenderar boken ”Stjärnlösa nätter” till alla som vill läsa en riktigt gripande bok och till de som vill få en fördjupad kunskap om hedersproblematik. Denna gång ur en ung mans synvinkel.

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Lästips av evinbaksi. Bokmärk permalänken.

Om evinbaksi

Jag kom till Sverige när jag var 5 år och växte upp i Tensta. Jag utbildade mig till grundskollärare och undervisade i 11 år. Just nu studerar jag till specialpedagog vid Stockholms universitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>