Tack Anna Lindh för att jag fick gå med i SSU

Jag träffade Anna Lindh första gången när hon talade på SSU-Tenstas möte då jag var 11 år. Alla mina äldre syskon var medlemmar i SSU men de sade att jag var för liten för att bli medlem och jag fick aldrig följa med på allt roligt de gjorde. Men när jag hörde att Anna Lindh skulle komma till Tensta Träff sprang jag dit och frågade varför jag inte fick bli medlem. Då sade hon att man brukar bli medlem när man är 14 år men att jag skulle få gå med i alla fall.

I fortsättningen, när mina syskon försökte slippa mig kunde jag säga att vår ordförande hade accepterat mig som medlem och då blev de tysta.

Hela min familj beundrade Anna Lindh som SSU-ordförande och jag minns hur mina föräldrar köpte tidningar så fort Anna Lindh var med. Jag har funderat på varför mina släktingar uppskattade henne så mycket redan på den tiden när hon var en ung SSU-ordförande.

Ett av skälen tror jag är att Anna Lindh påminde om min faster Necla som mördades i Syrien av turkisk militär 1980. Min faster Necla blev, liksom Anna, tidigt engagerad i politik och kämpade för mänskliga rättigheter. Både Anna och Necla var unga kvinnor som vågade stå upp för sina åsikter samtidigt som de utstrålade stor livsglädje. Anna kom ofta till Tensta och jag glömmer aldrig hur hela släkten åkte runt i Stockholm under valrörelsen 2002 för att skydda Anna på offentliga möten. Min pappa sade alltid att han inte hade förtroende för Säpo som skulle skydda henne. Tyvärr visade det sig att pappa hade rätt.

Sista gången jag träffade Anna var den 6 september 2003 då hon var hos min syster och vi skulle gå på Tensta Marknad.

Idag är det 10 år sedan Anna Lindh avled av sina skador efter att ha blivit attackerad på NK. Nyheten kom som en chock för oss alla. Jag minns med sorg hur pappa hade suttit som fastklistrad framför TV:n hela natten för att veta mer om hennes tillstånd. När jag vaknade på morgonen möttes jag av hans likbleka ansikte och med den hjärtskärande frasen: ”Hon är borta”. Jag har sett min pappa gråta två gånger, när han fick beskedet att hans syster Necla hade mördats och morgonen den 11 september 2003. Nu blev det för jobbigt så jag slutar här.

 

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>