Varför gör inte den svenska regeringen tillräckligt för att förhindra att fler som Nadia Murad faller offer för IS?

- Jag är Yazidi från Sinjar. Jag levde ett enkelt liv med min mamma och mina syskon. Jag var student när IS attackerade oss. Alla vuxna män mördades. IS gav oss två val: antingen att konvertera till Islam eller att dö. De såg oss som avfällingar, sade Nadia Murad i sitt tal i ett seminarium på kvinnodagen som Utrikespolitiska Föreningen Stockholm anordnade om sexuellt våld som vapen i krig.

I augusti 2014 var Nadia Murad bland mer än 5 000 Yazidiska kvinnor och barn som togs tillfånga av Daesh i norra Irak. Hennes sex bröder och mor mördades i denna attack. Efter tre månaders fångenskap lyckades hon fly och har fått asyl i Tyskland där hon numera bor. Nadia Murad berättar:

- Efter att ha mördat männen förde de oss kvinnor till Mosul. Vi utdelades ut till olika män, även flickor i 9-årsåldern. Barnen fördes bort till träningsläger i Syrien för att utbildas till framtida terrorister. Där hjärntvättas de systematiskt. I Mosul kränkte de vår värdighet. IS gav bort oss som om vi vore ägodelar. Jag såg andra kvinnor säljas. Kvinnor som redan var gifta och hade 2-3 barn utsattes för våldtäkt. Det jag berättar nu har hänt mig och mer än 3400 kvinnor. Dessa är inte bara nummer. De är människor som er men de är också offer för IS.

Medan Nadia Murad berättar om sina upplevelser ser jag att hon tar djupa andetag inför varje mening. Hon är fokuserad på det manus som hon läser ifrån. När hon besvarar frågor från moderatorn och publiken darrar hennes röst och tårarna rinner. Det måste vara fruktansvärt jobbigt att gång på gång berätta det hon har upplevt. Frågan är om såren kan läkas när de ständigt rivs upp. Hon säger att det är svårt att berätta om sina upplevelser men framhåller att det är värre att inte tala om det. Hon vill öka medvetenheten om den svåra situationen för människorna i Irak och Syrien. I december vittnade hon inför FN: s säkerhetsråd i New York, och har nominerats till Nobels fredspris.

Nadia Murad uppger att anledningen till att hon inte kan hålla tyst om det som har drabbat henne och andra kvinnor är att hon hoppas att hennes berättelse ska nå många människor i maktpositioner. Omvärlden måste höra hennes viktiga budskap och det som har hänt får inte hända igen. Precis om Nadia Murad säger ska inga kvinnor behöva bli slavar och inga barn bli framtida terrorister.

Hennes budskap var tydligt: att skapa jämlikhet mellan män och kvinnor i hela världen, att kvinnor ska vara fria. De som kränker kvinnans rättigheter bör ställas inför rätta. Hela världen måste enas om att besegra IS! Hon vädjade till omvärlden:

- Jag ber er att inte glömma det som ni har hört idag och ta med er detta viktiga budskap.

På mötet befann sig även vår utrikesminister Margot Wallström och på frågan vad Sverige kan göra för att stötta kvinnor som Nadia Murad svarade utrikesministern att Sverige skickar expertishjälp till flyktinglägren. När jag lämnade seminariet hade jag många frågor som jag skulle vilja ha svar på: Hur arbetar Sverige för att förhindra att fler unga män låter sig värvas till jihadister som tar kvinnor till fånga för att hålla dem som slavar? Är regeringen beredd att stoppa allt offentligt ekonomiskt stöd till krafter som förhärligar jihadistresorna och den terror i islams namn som har förstört livet för tusentals kvinnor som Nadia Murad?

Be Sociable, Share!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>