Varför särbehandlas Mehmet Kaplan av journalister?

Söndagens valresultat i Turkiet har nog inte undgått någon. Erdogans parti AKP förlorade sin dominans i parlamentet, vilket talar sitt tydliga språk. Människorna har tröttnat på Erdogan och hans försök att islamisera Turkiet och vill leva i ett demokratiskt och sekulärt land. Samtidigt som jag gläds över dessa nyheter blir jag frustrerad över att se hur Sverige stärker islamisternas positioner. Inte nog med alla bidrag som ges till islamistiska organisationer, de har till och med lyckas få in islamisten Mehmet Kaplan i regeringen. Jag ska ge några skäl till varför jag anser att han är olämplig som minister.

Kaplan satt flera år i styrelsen för Charta som bildades 2008, en organisation som har försvarat varenda terrorist som finns, däribland Al Qaidas andre man i Irak. Moassam Begg och Asim Qureshi är grundare av Cage UK och organisationen har bjudits in till Sverige av Kaplans vänner i Charta. Under ett möte har Asim Qureshi uppmanat till jihad mot västerlänningar i Irak och Afghanistan. Läs mer om Cage UK här: www.expressen.se/debatt/cage-uk-forsvarar-terrorister/

Charta har ett gott samarbete med Cage UK där den ökände antisemiten Yvonne Ridley är en viktig person. Att Kaplan inte känner till Ridleys antisemitiska åsikter är därför otänkbart. Trots det bjöd Mehmet Kaplan Yvonne Ridley till Sveriges Riksdag där hon höll ett tal på ett seminarium som arrangerades av Miljöpartiet. Detta var ett sätt att legitimera Ridleys åsikter så att hon i andra sammanhang kan framstå som en seriös debattör. Kaplan bemötte sedan medias kritik mot mötet med att han hade brustit i bakgrundskontroll. Ingen journalist ställde den kritiska frågan om det är möjligt att inte känna till Ridley när man sitter i styrelsen för organisationen Charta.

Den 20 maj i år framkom att imamen Ali Berzengi, som dömdes för terroristbrott 2005, återigen får anmälningsplikt hos polisen. Mehmet Kaplan var som styrelseledamot i Charta den som drev på att Ali Berzengi skulle benådas och få permanent uppehållstillstånd. Idag vägrar han att uttala sig om ämnet.

När Kaplans samröre med Milli Görus uppmärksammades twittrade DN-journalisten Emma Bouvin, den 26/10 2014 ”Har pratat med Mehmet Kaplan om en video + spekulationer som spritts i helgen. Kommer inte skriva nån artikel, för det finns ingen nyhet”. Efter en stund twittrar hon igen ”Kaplan tyckte det var kul att se videon, han visste inte att den fanns. Den är från ett koranläsningsseminarium i Stockholm förra året”. När jag först läste twittren trodde jag att Emma Bouvin var Mehmet Kaplans sekreterare, men blev upplyst av en vän om att hon var journalist. Jag anser att det är märkligt att Kaplan som vägrar ställa upp för intervjuer plötsligt har tid att tala med Emma Bouvin en söndag kväll.

Emma Bouvin ansåg alltså att Kaplans kopplingar till Milli Görus, som är en islamistisk organisation, inte hade något nyhetsvärde. Men denna organisation arbetar för att muslimer i Europa ska leva efter strikt islamistiska moralregler och hålla avstånd till de samhällen där de lever. Milli Görus grundare var Necmettin Erbakan som i en intervju i tidningen Die Welt den 8/11-2010 sade att ”EU var en del av den sionistiska världsordningen”. Vidare säger han i intervjun att ”Judar har styrt världen i 5700 år. Det är ett styre som bygger på orättvisa, grymhet och våld. De har en stark tro, en religion, som säger dem att de ska styra världen”. Det förvånar mig att Kaplan inte tycker att det är något konstigt att ha kopplingar till den organisationen. Ännu mer anmärkningsvärt är att en journalist på DN anser att det inte har något nyhetsvärde.

Kaplan deltar inte i TV- debatter och vägrar svara på frågor om sina kontakter med islamister och terrorister. Men varför kommer han undan så lätt?  Är verkligen journalister så okunniga och slappa att de inte orkar ta reda på mer? Vad hindrar dem att granska Kaplan? Särbehandlar journalisterna honom bara för att han är muslim och är därmed rädda för att bli utpekade som islamofober? Jag ser ingen rimlig anledning. I Sverige måste vi ha en sansad debatt om islamiseringen. Annars finns risken att ytterligheter som Sverigedemokrater och islamister tar över debatten. Journalister har ett ansvar att förhindra detta och lyfta fram demokratiska muslimer som bekämpar både islamofober och islamister!

Här kan man läsa mer om Mehmet Kaplan och den krets som omger honom:

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kretsen-bakom-kaplan-foerringar-terrorism-11456

Be Sociable, Share!

2 reaktion på “Varför särbehandlas Mehmet Kaplan av journalister?

  1. Hej!
    Du har skrivit vad jag känt och undrat över själv. Vad gäller Mehmet Kaplan så förstår jag inte heller varför ingen vill diskutera hans bakgrund och åsikter när han nu presenterar oss alla i egenskap av minister i regeringen. Journalisters daltande gäller alla kritiska ämnen som jihadism, radikalisering och islamisering i förorter, brottsligheten i förorter, hur väl integrationen fungerar, varför brottsligheten i samhället ökar, varför kvalité i vård, skola och omsorg minskar, volymerna för hur stor flyktingmottagning Sverige klarar av. De verkar helt okritiska till vissa politiska partier och personer i dessa partier. Min bedömning och förklaring är att de flesta journalisterna tycker att en del ämnen är tabu och vill inte skriva eller utveckla nyheter som motsäger deras egen världsbild. Varför presenteras inga fakta, statistik eller grävande journalistik när journalister argumenterar för olika ståndpunkter kring samhällsproblem som vi alla står inför.
    Du skriver bra, roligt och insiktsfullt. Fortsätt att skriva.
    Ha en solig dag

    Tekin

  2. Utmärkt sammanställning. Får se om saken kan bli mer aktuell i ljuset av de senaste dagarnas händelser. Troligen inte. Sverige har helt tappat sin moraliska kompass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>